perjantai 13. elokuuta 2010

PERJANTAI JA NUMERO 13Perjantai 13. päivä on yleisen taikauskoisen käsityksen mukaan epäonnen päivä. Se on ilmeisesti lähtöisin kahdesta erillisestä taikauskoisesta käsityksestä: perjantai on huonon onnen päivä ja 13 huonon onnen numero.

Erään tarinan mukaan päivä on saanut merkityksensä kun Ranskan kuningas Filip IV Kaunis vangitutti Temppeliherrain ritarikunnan jäsenet. Kuningas oli lähettänyt kaikkiin kaupunkeihin, joissa temppeliherroja oleskeli, kirjeen, joka oli luvallista avata vasta 13. lokakuuta 1307. Kirjeessä kuningas syytti temppeliherroja saatananpalvonnasta. Temppeliherrat vangittiin ja poltettiin roviolla.

Yhdysvalloissa kolmentoista pelko saa suomalaisittain huvittaviakin piirteitä. Rakennuksissa vältetään kerroksen 13. numeroimista, ja hotelleista jätetään mieluiten pois huone numero 13. Lentokoneissa ei myöskään ole käytävää 13.


Perjantai 13. päivän ohella taikauskolla on lukemattomia toistaan uskomattomampia kohteita. Onnea tuoviksi esineiksi tunnustetaan nelilehtinen apila, jäniksenkäpälä ja hevosenkenkä.

Kauan ennen Raamatun kirjoittamista perjantaita pidettiin kuitenkin tärkeänä ja hyvänä päivänä. Alkuasukaskansat käyttivät perjantait palvoen jumaliaan ja anoen hyvää satoa, terveyttä sekä onnellisuutta. Ihmisten, jotka tekivät töitä perjantaisin, uskottiin jäävän ilman hyvää onnea.

Englannin Friday sai nimensä muinaisskandinaaviselta avioliiton jumalattarelta Friggalta, joka kristinuskon myötä karkotettiin noitana vuorille.
Perjantaita alettiin tuolloin kutsua noitien sapatiksi, sillä uskottiin, että 12 noitaa ja paholainen tapasivat joka perjantai. Kolmetoista pahaa henkeä ei voinut saada aikaan mitään hyvää, ja siten perjantai ja kolmetoista kietoutuivat yhä tiukemmin yhteen. Skandinaavisessa mytologiassa numeron 13 pahaenteisyys sai alkunsa kahdentoista puolijumalan seuraan liittyneestä 13:nnesta puolijumalasta, ilkeästä Lokista, joka toi ihmisille epäonnea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti